Opiekunowie klubu:

mgr inż. Patrycjusz Kurek

Kierunek: Pielęgniarstwo

Forma spotkań: stacjonarna

 

Cele Klubu:

  • Ścisła współpraca z KN "Pielęgnacja w opiece długoterminowej".
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy o praktyczne umiejętności związane z określeniem stanów zagrożenia życia i postępowaniem z chorym.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy praktycznej związanej z procedurami postępowania w stanach zagrożenia życia i/lub zdrowia.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy praktycznej w zakresie International Trauma Life Support (ratownictwa przedszpitalnego w urazach).

Czym zajmuje się Klub (obszary zainteresowań)?:

  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych odnoszących się do procedur postępowania w stanach zagrożenia życia i/lub zdrowia w warunkach kontrolowanych.
  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych związanych z wybranymi aspektami pracy pielęgniarki w ratownictwie medycznym oraz zespołach ratownictwa medycznego.
  • Współpracą z otoczeniem społeczno-gospodarczym poprzez wizyty studyjne.
  • Poszerzaniem wiedzy oraz prawidłowych umiejętności praktycznych oraz kompetencji społecznych w zakresie nauczania najszybszych i najskuteczniejszych metod badania i postępowania w ciężkich urazach w pierwszej fazie opieki nad poszkodowanym - opiece przedszpitalnej.
  • Organizacją zajęć praktycznych z zakresu symulacji procedur z postępowania w stanach zagrożenia życia i/lub zdrowia w siedzibie Uczelni oraz u partnerów i przyjaciół Uczelni.

 

Terminarz spotkań:

  • semestr zimowy 2023/2024
    • 20 listopada 2023 r., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 04 grudnia 2023 r., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 22 stycznia br., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 12 lutego br., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 26 lutego br., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
  • semestr letni 2023/2024
    • 11 marca 2024 r., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 25 marca 2024 r., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 08 kwietnia 2024 r., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 22 kwietnia 2024 r., g. 17.00 -20.00, AJ195 s.10,
    • 13 maja 2024 r., g. 17.00 -20.00, AJ195 s.10,
    • 27 maja 2024 r., g. 17.00 -20.00, AJ195 s.10,
    • 10 czerwca 2024 r., g. 17.00-20.00, AJ195 s. 10,
    • 22 czerwca 2024 r., g. 19.00-23.00, zajęcia terenowe

 

Patronat otoczenia społeczno-gospodarczego:

  • Polska Szkoła Pierwszej Pomocy i BHP

PSPP i BHP Patrycjusz Kurek

Opiekunowie klubu:

mgr inż. Mateusz Gemba, dr n. med. Monika Gętek-Paszek, Arkadiusz Sadura

Kierunek: Dietetyka

Forma spotkań: stacjonarna

 

Cele Klubu:

  • Ścisła współpraca z Kołem Naukowym "Bromatologia stosowana i mikrobiologia w dietetyce".
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy o praktyczne umiejętności związane z zaspokajaniem potrzeb żywieniowych niemowląt, dzieci, młodzieży, dorosłych oraz osób starszych w odniesieniu do funkcji edukacyjnych i doradczych na rzecz osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy praktycznej związanej z holistycznym podejściem do problemów żywienia różnych grup ludzi w odniesieniu do potrzeb i możliwości danej grupy żywieniowej.

 

Czym zajmuje się Klub (obszary zainteresowań)?:

  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych odnoszących się do procedur żywienia osób w różnym wieku z różnymi potrzebami w odniesieniu do klasyfikacji diet/modyfikacji diety podstawowej, w tym, o ile będzie to konieczne, zastosowania ONS.
  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych związanych z wybranymi aspektami systemu przygotowania posiłków w zakresach:
    • kosztorysowania zbilansowanych posiłków w zależności od grupy docelowej,
    • określania dostawców wraz z oceną jakości "surowców żywnościowych",
    • określania, kontrolowania i zarządzania stanami magazynowymi, gdzie przechowywane są "surowce" do celów sporządzania posiłków,
    • określania konieczności stosowania obróbki wstępnej "surowców żywnościowych",
    • określania kolejności stosowania procedur obróbki zasadniczej "surowców żywnościowych",
    • controlingu jadłospisów pod względem wartości odżywczych i energetycznych wraz z oceną jakości sensorycznej,
    • określania procesu porcjowania, konfekcjonowania oraz logistyki związanej z podziałem i dystrybucją przygotowanych posiłków w odniesieniu do standardów żywieniowych oraz potrzeb transportowych,
    • poradnictwa dietetycznego w odniesieniu do grupy, dla której ma być przygotowywany posiłek z uwzględnieniem potrzeb grupowych i indywidualnych danej grupy.
  • Współpracą z otoczeniem społeczno-gospodarczym poprzez wizyty studyjne.
  • Organizacją zajęć praktycznych z zakresu omawiania przypadków oraz profilaktyki żywieniowej w siedzibie Uczelni oraz u partnerów i przyjaciół Uczelni.

 

Terminarz spotkań:

  • semestr letni 2023/2024
    • terminarz zostanie opublikowany do dnia 8 marca 2024 r.

 

Opiekunowie klubu:

dr n. chem. Sebastian Grzyb, dr hab. inż. Jacek Michalski, Arkadiusz Sadura

Kierunek: Chemia ogólna

Forma spotkań: stacjonarna

 

Cele Klubu:

  • Ścisła współpraca z Kołem Naukowym "Chemia analityczna i aparaturowa".
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy o praktyczne wykorzystanie metod analitycznych i pomiarowych w projektowaniu i prowadzeniu prac badawczo-rozwojowych o niewielkim stopniu złożoności.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy praktycznej związanej z budową, funkcjonowaniem i zastosowaniem wybranej aparatury kontrolno-pomiarowej wykorzystywanej w analizie chemicznej poprzez wizyty studyjne w podmiotach otoczenia społeczno-gospodarczego.

Czym zajmuje się Klub (obszary zainteresowań)?:

  • Współpracą z otoczeniem społeczno-gospodarczym poprzez wizyty studyjne.
  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych związanych z metodami analitycznymi i wykorzystaniem aparatury pomiarowej.
  • Organizacją zajęć praktycznych z zakresu analizy chemicznej, instrumentalnej i aparaturowej w siedzibie Uczelni oraz u partnerów i przyjaciół Uczelni.

Terminarz spotkań:

  • Planowane uruchomienie w semestrze letnim r/a 2023/2024.

Patronat otoczenia społeczno-gospodarczego:

  • i2 Analytical Ltd. Sp. z o.o. Oddział w Polsce

i2 logo

  • Alchem Grupa Sp. z o.o.

kopia logo AlChem SG 6 i 7

Opiekunowie klubu:

dr n. med. Katarzyna Pytkowska, dr inż. Agnieszka Sobiecka, Arkadiusz Sadura

Kierunek: Technologia kosmetyku

Forma spotkań: stacjonarna

 

Cele Klubu:

  • Ścisła współpraca z KN "Technologia klasycznych postaci kosmetyków" oraz "Chemia i receptura kosmetyków".
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy o praktyczne wykorzystanie zagadnień surowcowych (ich właściwości fizyko-chemicznych oraz składu związków biologicznie czynnych) znajdujących zastosowanie w produkcji kosmetyków oraz produktów chemii gospodarczej.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy o praktyczne wykorzystanie zagadnień technologii klasycznych i przemysłowych postaci kosmetyków dla ludzi i zwierząt.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy praktycznej związanej z czynnościami laboratoryjnymi w odniesieniu do surowców, reologii danej postaci kosmetyku, wykonania bardzo krótkiej serii danej postaci kosmetyku (np. do 3-5 sztuk) w zależności od ilości bazowej prekosmetyku.
  • Tworzenie wybranych informacji do protokołu oceny bezpieczeństwa kosmetyku.
  • Tworzenie wybranych informacji do dossye kosmetyku.
  • Współpraca z innymi kołami naukowymi WSIiZ w Warszawie oraz pozauczelnianymi, w zależności od potrzeb KPPZ.
  • Wizyty studyjne w podmiotach otoczenia społeczno-gospodarczego.

Czym zajmuje się Klub (obszary zainteresowań)?:

  • Współpracą z otoczeniem społeczno-gospodarczym poprzez wizyty studyjne.
  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych związanych z opracowywaniem, optymalizacją receptur oraz technologią galenową w oparciu o historyczne receptariusze oraz doniesienia naukowe.
  • Organizacją zajęć praktycznych z zakresu chemii surowców, badań tożsamości surowców, recepturowania i optymalizacji receptur w siedzibie Uczelni oraz u partnerów i przyjaciół Uczelni.

 

Terminarz spotkań:

  • Semestr zimowy 2023/2024
    • 08 stycznia 2024r., g. 18.00-20.00, BW18 s. 0.2,
    • 31 stycznia 2024 r., g. 18.00-20.00, BW18 s. 0.2.
  • semestr letni 2023/2024
    • 18.03.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.2,
    • 10.04.2024 r., BW18, s. 0.2 i 0.10,
    • 28.04.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.5,
    • 27.05.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.2,
    • 17.06.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.2, 

 

Patronat otoczenia społeczno-gospodarczego:

  • Provital Polska Sp. z o.o.

logo PROVITAL KP

  •  Laboratorium Kosmetyczne AVA

Laboratorium Kosmetyczne AVA KP 11

Opiekunowie klubu:

dr n. med. inz. Katarzyna Pytkowska, dr inż. Agnieszka Sobiecka, Arkadiusz Sadura

Kierunek: Chemia kosmetyczna

Forma spotkań: stacjonarna

 

Cele Klubu:

  • Ścisła współpraca z KN "Chemia i receptura kosmetyków".
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy o praktyczne wykorzystanie zagadnień surowcowych (ich właściwości fizyko-chemicznych oraz składu związków biologicznie czynnych) znajdujących zastosowanie w produkcji kosmetyków oraz produktów chemii gospodarczej.
  • Rozwijanie i pogłębianie wiedzy praktycznej związanej z czynnościami laboratoryjnymi w odniesieniu do surowców, reologii danej postaci kosmetyku, wykonania bardzo krótkiej serii danej postaci kosmetyku (np. do 3-5 sztuk) w zależności od ilości bazowej prekosmetyku.
  • Tworzenie wybranych informacji do protokołu oceny bezpieczeństwa kosmetyku.
  • Tworzenie wybranych informacji do dossye kosmetyku.
  • Współpraca z innymi kołami naukowymi WSIiZ w Warszawie oraz pozauczelnianymi, w zależności od potrzeb KPPZ (np. ocena mikrobiologiczna).
  • Wizyty studyjne w podmiotach otoczenia społeczno-gospodarczego.

Czym zajmuje się Klub (obszary zainteresowań)?:

  • Współpracą z otoczeniem społeczno-gospodarczym poprzez wizyty studyjne.
  • Rozwiązywaniem zagadnień problematycznych związanych z opracowywaniem i optymalizacją receptur.
  • Organizacją zajęć praktycznych z zakresu chemii surowców, badań tożsamości surowców, recepturowania i optymalizacji receptur w siedzibie Uczelni oraz u partnerów i przyjaciół Uczelni.

 

Terminarz spotkań:

  • semestr zimowy 2023/2024
    • 28 listopada 2023 r., g. 17.00-18.00, BW18 s. 0.2,
    • 11 stycznia 2024 r., g. 16.00-20.00, BW18 s. 0.10.
    • 31 stycznia 2024 r., g. 17.00-18.00, BW18 s. 0.2,
  • semestr letni 2023/2024
    • 09.04.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.2,
    • 10.04.2024 r., BW18, s. 0.2 i 0.10,
    • 14.05.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.2,
    • 11.06.2024 r., g. 17.00-20.15, BW18 s. 0.2, 

 

Patronat otoczenia społeczno-gospodarczego:

  • Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej

logo IChP

  • Provital Polska Sp. z o.o.

 logo PROVITAL KP

  • NEUCA S.A. z siedzibą w Toruniu

Dermindex 8 9 10