DIETETYKA
ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA DO WYBORU: Dietetyka stosowana i Dietetyka kliniczna
REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024 r. do 25 września 2024r.
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: LICENCJAT
CZAS TRWANIA: 3 LATA
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA DIETETYKA STOSOWANA:
- zna i charakteryzuje rodzaje diet oraz rozumie konieczność ich różnicowania w zależności od założonych celów żywieniowych;
- posiada zaawansowaną wiedzę na temat prawidłowego przebiegu diagnostyki dietetycznej, jest świadomy istoty analizy dostępnych badań diagnostycznych;
- rozumie potrzebę aktywnego stylu życia w korelacji z różnym wiekiem klienta i/ lub stanem jego zdrowia, a ponadto zna mechanizmy funkcjonowania układów fizjologicznych człowieka w kontekście wysiłku fizycznego o różnym stopniu natężenia;
- potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta;
- potrafi dokonać oceny postępów wdrożenia zaleconego postępowania dietetycznego oraz wprowadzić w razie konieczności modyfikację w sposobie żywienia;
- potrafi dobrać rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazać korzyści z dostosowania do nowych wytycznych;
- współpracuje ze specjalistami odpowiedzialnymi za wdrożenie i nadzór nad aktywnością fizyczną klienta;
- jest świadomy odpowiedzialności za zdrowie i bezpieczeństwo swoich klientów.
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA DIETETYKA KLINICZNA:
- zna i charakteryzuje rodzaje diet leczniczych, wspomagających leczenie chorób przewlekłych;
- ma wiedzę dotyczącą ryzyka interakcji leków z innymi lekami, pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami;
- zna zasady tworzenia programów profilaktycznych mających na celu profilaktykę i leczenie dietetyczne wybranych chorób;
- potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny diagnozowanej osoby;
- wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układ regulacji stabilnej; interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
- potrafi wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych;
- wykazuje odpowiedzialność za zdrowie i kondycję psychofizyczną klienta;
- współpracuje z personelem medycznym odpowiedzialnym za przywrócenie zdrowia i dobrej kondycji pacjenta w zakresie wykluczenia ryzyka niedożywienia klinicznego.
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
- organizacjach konsumenckich
- placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
- szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela)
CZESNE
DOTYCZY 1/2/4 RAT | DOTYCZY 5 RAT | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR |
I-VI SEMESTR 3600 ZŁ
|
I-VI SEMESTR 3960 ZŁ
|
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT