INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA
ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA DO WYBORU: Bezpieczeństwo produktu kosmetycznego i Bezpieczeństwo żywności.
REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024 r. do 25 września 2024r.
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU
ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY OBU ŚCIEŻEK KSZTAŁCENIA]:
- rozumie znaczenie pojęć właściwych dla zdrowia, w tym zagadnień dotyczących promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, a także wyjaśnia ich znaczenie dla prawidłowej komunikacji z otoczeniem społeczno-gospodarczym i interesariuszami wewnętrznymi;
- ma wiedzę o zasadach zarządzania organizacjami systemu zdrowia publicznego, w tym również zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, ryzykiem, jak i informacją medyczną;
- ma wiedzę o zasadach prawidłowej komunikacji, w tym również o możliwościach wykorzystania w tym procesie różnych rozwiązań informatycznych i innych form przekazu;
- potrafi ocenić ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów o określonych właściwościach użytkowych;
- potrafi zaplanować i zainicjować działania w zakresie promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej i ochrony zdrowia w zakładach produkujących produkty o pożądanych właściwościach użytkowych oraz w podmiotach z nimi współpracującymi;
- posiada umiejętności pożądane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego w zakresie planowania kampanii społecznych o tematyce właściwej dla studiowanego kierunku;
- posiada umiejętność zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, jak i bezpieczeństwem informacji medycznej;
- opracowuje dane epidemiologiczne analizując przebieg obserwowanych zjawisk, wykorzystując do tego celu niezbędne narzędzia do analizy statystycznej.
ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI]:
- rozumie znaczenie zmysłów w ocenie sensorycznej i organoleptycznej jakości surowców i substancji wykorzystywanych w procesie produkcji, jak również gotowych produktów spożywczych,
- zna wymagania w zakresie znakowania produktów spożywczych;
- zna zasady zarządzania procesami i jakością na wszystkich etapach produkcji, dystrybucji i prowadzonych badań w przedsiębiorstwach produkcyjnych;
- dokonuje analizy ilościowej i jakościowej surowców/ substancji, półproduktów, gotowych produktów spożywczych przy zastosowaniu znanych mu procedur analitycznych;
- przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjalnie występujących interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania, na jakość, trwałość i bezpieczeństwo produktu spożywczego;
- ma świadomości znaczenia i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływ na środowisko oraz zdrowie człowieka.
ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU KOSMETYCZNEGO]:
- ma zaawansowaną wiedzę o metodach analitycznych wykorzystywanych w procesie analizy jakości i bezpieczeństwa surowców, półproduktów, jak i gotowych produktów kosmetycznych;
- ma wiedzę w zakresie tworzenia koncepcji oraz produkcji produktów kosmetycznych;
- ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu technologii i inżynierii chemicznej właściwej dla poszczególnych gałęzi przemysłu;
- posiada umiejętność posługiwania się aparaturą laboratoryjną, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów kosmetycznych;
- posiada umiejętność pracy z przepisami i normami polskimi oraz międzynarodowymi, odnoszącymi się do produkcji i dystrybucji produktów kosmetycznych, w celu dbania o ich jakość i bezpieczeństwo;
- jest przygotowany do rozwijania dorobku zawodowego i zasad etyki zawodowej, uzależniając przy tym swoje działania od zmieniających się warunków społeczno-gospodarczych.
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- podmiotach leczniczych
- podmiotach administracji samorządowej i państwowej wykonujących zadania z zakresu zdrowia publicznego
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych
- laboratoriach kontroli jakości i badania bezpieczeństwa produktów kosmetycznych/ produktów żywności
- laboratoriach analitycznych
- podmiotach produkujących żywność, kosmetyki, w tym również produkty FMCG
CZESNE
DOTYCZY 1/2/4 RAT | DOTYCZY 5 RAT | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR |
I-VII SEMESTR 3600 ZŁ |
I-VII SEMESTR 3960 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT