CHEMIA ŻYWNOŚCI
ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA: Jakość i bezpieczeństwo żywności
REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024r. do 25 września 2024r.
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI:
- zna i charakteryzuje pojęcia z zakresu współczesnej toksykologii oraz metody analizy toksykologicznej żywności;
- definiuje, opisuje i analizuje kierunki przemian oraz interakcje pomiędzy składnikami żywności zachodzące pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności;
- zna metody i techniki oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych, uwzględniając przy tym wszystkie przygotowanie prób do analizy;
- dokonuje analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie procedur analitycznych;
- posługuje się aparaturą wykorzystywaną w procesach technologicznych i laboratoryjnych w przemyśle spożywczym, potrafiąc przy tym przygotować raporty z zakresu utrzymania urządzeń i systemów technicznych;
- przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz interakcji i przemian składników żywności na jej jakość, trwałość i bezpieczeństwo podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania;
- ma świadomość istoty i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko oraz zdrowie człowieka, i związanej z tym odpowiedzialności za bezpieczeństwo dostępnych produktów spożywczych;
- prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu chemika w branży spożywczej, rozumiejąc przy tym jego społeczną rolę.
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną
- jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych
- jednostkach badawczych
- przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności
- koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności
- firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów
CZESNE
DOTYCZY 1/2/4 RAT | DOTYCZY 5 RAT | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR |
I-II SEMESTR 3800 ZŁ III-VII SEMESTR 4000 ZŁ |
I-II SEMESTR 4180 ZŁ III-VII SEMESTR 4400 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT