Celem spotkań jest propagowanie wśród młodzieży wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk ścisłych. Zapraszamy do udziału w spotkaniach w formie wykładów oraz warsztatów stacjonarnych. Spotkania będą prowadzone przez kadrę dydaktyczną Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia. Udział w projekcie jest dobrowolny i całkowicie bezpłatny.
Spotkania są dedykowane dla tegorocznych uczniów klas maturalnych. Za zgłoszenie uczniów do udziału w spotkaniu odpowiada nauczyciel reprezentujący wybraną szkołę patronacką.
Zgłoszenie (DO POBRANIA) należy uzupełnić i wysłać najpóźniej do dnia 5 lutego 2023 r. na adres: edukacja@wsiiz.pl.
Minimalna liczba uczestników w wykładzie online tj. 35 osób.
Minimalna liczna uczestników w warsztacie [w podziale na podgrupy] – 35 osób
Tytuł: Energetyka skurczu mięśnia, czyli skąd czerpiemy energię do pracy, kiedy spalamy tkankę tłuszczową?
Data: 28.02.2023
Godzina: 11.00 - 12.30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, pracownia fizjologii człowieka, nr 10, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadzący: dr n. o kult. fiz. Krzysztof Mizera
Opis: Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się m.in.: o energii do pracy, co zrobić, by nie stracić energii do działania i co ważniejsze – skąd i jak ją pozyskiwać? Gdzie szukać tych małych rzeczy, które pomogą nam się zregenerować?
ZGŁOSZENIA ZAMKNIĘTE- KOMPLET UCZESTNIKÓW
Tytuł: Skóra pod lupą. Budowa i Fizjologia skóry
Data: 15.03.2023
Godzina: 13:00 - 14:30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, sala dydaktyczna, nr 13, ul. Al Jerozolimskie 195 A
Prowadzący: dr n. med. Katarzyna Pytkowska
Opis: Podczas wykładu uczniowie poznają budowę i funkcje skóry
ZGŁOSZENIA ZAMKNIĘTE- KOMPLET UCZESTNIKÓW
Tytuł: Kosmetyki naturalne. Jak je tworzyć?
Data: 23.03.2023
Godzina: 10:00-13:00
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, laboratorium analizy chemicznej, nr 0.2, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
Prowadząca: mgr inż. Agnieszka Stateczna - Mędrek/ mgr inż. Małgorzata Wodecka [współpraca: Pracownia Kosmetyków]
Opis: Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom czym są kosmetyki naturalne? Co zawierają w swoim składzie? Uczniowie przygotują samodzielnie kosmetyk naturalny w laboratorium
ZGŁOSZENIA ZAMKNIĘTE- KOMPLET UCZESTNIKÓW
Tytuł: Warsztaty „Akcja Fermentacja”
Data: 24.03.2023
Godzina: 10.00 - 11.30
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, proacownia technologii żywności i potraw, nr 011, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 [część technologiczna]
WSIIZ, kampus 1, laboratorium chemii żywności , nr 014, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 [część laboratoryjna]
Prowadzący: mgr inż. Mateusz Gemba/ mgr Michał Kurek
Opis: W naszym laboratorium pokażemy bakterie i grzyby, które stanowią „mikroświat” kiszonek oraz pokażemy na czym polega proces fermentacji. W pracowni technologii żywności i potraw nauczymy młodzież 3 metod fermentacji: kiszenia w solance, metody kimchi oraz przygotowania octu. W laboratorium analizy żywności młodzież wykona posiewy powierzchniowe przygotowanych fermentów w kierunku oznaczenia bakterii probiotycznych. Z przygotowanych hodowli uczniowie wykonają preparaty mikroskopowe, dzięki którym zaobserwują bakterie pod mikroskopem.
ZGŁOSZENIA ZAMKNIĘTE- KOMPLET UCZESTNIKÓW
Tytuł: Jak czytać etykiety produktów żywnościowych?
Data: 31.03.2023
Godzina: 11.00 - 12:30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, sala dydaktyczna, nr 7, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadząca: mgr Joanna Grzyb
Opis: Wykład ma na celu rozwijanie umiejętności racjonalnego podejmowania decyzji w sprawie wyboru produktów żywnościowych poprzez czytanie etykiet.
ZGŁOSZENIA ZAMKNIĘTE- KOMPLET UCZESTNIKÓW
Tytuł: Lekcja Anatomii
Data: 31.03.2023
Godzina: 12.30 - 14.00
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, pracownia anatomii człowieka, nr 19, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadząca: dr n. o kult. fiz. Anna Czeczuk
Opis: Podczas warsztatu uczniowie będą mieli okazję poznać tajemnice ludzkiego ciała. Podczas wykładu znajdą odpowiedzi na pytania m.in.: z ilu kości składa się człowiek, jak wygląda ludzkie serce, jak działają ludzkie zmysły.
ZGŁOSZENIA ZAMKNIĘTE- KOMPLET UCZESTNIKÓW
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |