PROWADZĄCY: | Justyna Marszałkowska - Jakubik - Dietetyk, nauczyciel akademicki i bloger w jednym. Gość audycji radiowych oraz telewizyjnych programów „śniadaniowych”. Autorka artykułów w czasopismach naukowych (Alergia, Astma, Immunologia czy Family Medicine&Primary Care Review), popularnonaukowych (Farmacja Praktyczna) czy tych całkiem rozrywkowych (Świat Kobiety, Glamour). W tej chwili publikuję przede wszystkim na swoim blogu: zdrowonajedzeni.pl |
OPIS WYDARZENIA: |
Mineralna, źródlana, smakowa, z kranu, oligoceńska… Wybór wody do picia jest trudny i wierzę, że może powodować ból głowy (podobnie jak jej brak w naszym organizmie). |
PROWADZĄCY: | Ewa Ceborska-Scheitebauer - Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Od 2006 roku prowadzi poradnię dietetyczną food&diet. Przez wiele lat była ekspertem w serwisie dla rodziców niemowląt i małych dzieci. Przeprowadziła ponad 100 warsztatów i szkoleń w mazowieckich przedszkolach pokazując dzieciom co to znaczy zdrowe jedzenie. Obecnie specjalizuje się w dietach dla osób w trakcie leczenia onkologicznego (także dzieci), a także w żywieniu osób chorych neurologicznie. Autorka opracowań Żywienie w szpiczaku mnogim oraz Medycyna XXI wieku - żywienie w chorobach nowotworowych, a także książki kucharskiej "Dieta łatwostrawna - z czym się to je". |
OPIS WYDARZENIA: |
Wielu z nas popełnia błędy żywieniowe. Jedne są mniejsze, inne większe. Czasami trudno z nimi walczyć, bo stają się nawykiem. Warsztat ma na celu pokazanie, jak można wyjść z nawyku wprowadzając niby drobne zmiany w jadłospisie, ale prowadzące do poważnych i korzystnych zmian w diecie, która będzie służyła zdrowiu i urodzie. |
PROWADZĄCY: | Monika Gętek - Paszek - Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Z wykształcenia dietetyk i specjalista zdrowia publicznego. Współautorka prac dotyczących zdrowia, choroby, stylu życia, w tym także sposobu żywienia. Dietetyk–praktyk. |
OPIS WYDARZENIA: |
Czy wiesz ile zjadasz cukru i soli, a ile bezpiecznie można ich zjeść i jakie są konsekwencje nadmiaru? Czy zastanawiasz się jak zmniejszyć ilość tych produktów w diecie i jakie są ich główne źródła? Tu znajdziesz odpowiedź jak jeść smacznie (prawie) bez cukru i soli |
PROWADZĄCY: | Monika Gętek - Paszek - Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Z wykształcenia dietetyk i specjalista zdrowia publicznego. Współautorka prac dotyczących zdrowia, choroby, stylu życia, w tym także sposobu żywienia. Dietetyk–praktyk. |
OPIS WYDARZENIA: |
Czy sposób żywienia może wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, koncentrację i łatwość uczenia się? Tu znajdziesz odpowiedź, które składniki pokarmowe i jakie nawyki żywieniowe wspomagają proces uczenia się. |
PROWADZĄCY: | Wanda Baltaza - Dietetyk kliniczny, wykładowca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia. Autorka licznych publikacji naukowych, doniesień konferencyjnych, kursów, a także artykułów i wystąpień dla mediów, m.in. dla gazety Moda Na Zdrowie, Fakt i programu Onet Rano #Wiem. Zawodowo pracuje z osobami chorymi, otyłymi oraz sportowcami i dziećmi |
OPIS WYDARZENIA: |
Zadaj pytanie na żywo specjalisce z zakresu dietetyki i żywienia. |