barwniki roślinne

ID WYDARZENIA: LCHŻ07
DATA: 27.01.2022 r.
GODZINA: 12:00
FORMA: WARSZTAT ONLINE
LOKALIZACJA: Platforma Clickmeeting
PROWADZĄCY:

Autor publikacji z zakresu związków chemicznych pochodzenia roślinnego i ich zastosowania w lecznictwie, kosmetologii i dietetyce. Zainteresowania naukowe obejmują poszukiwanie związków naturalnych o działaniu immunostymulującym, wzmacniającym organizm jak również związków z zakresu nutrii-farm. Laureat programu SKILLS-Mentoring (Fundacja na rzecz Nauki Polskiej), Natural Products Laboratory, Leiden University, Holandia jak również wielokrotny stażysta w tym ośrodku. Laureat nagród Rektora UMK, współautor zgłoszeń patentowych, kierownik projektów naukowych.

OPIS :  

Barwniki roślinne są od lat wykorzystywane jako składniki żywności o działaniu prozdrowotnym, jako składniki kosmetyków i jako substancje czynne leków pochodzenia naturalnego. Jednymi z bardziej znanych barwników są kurkumina, juglon, kwercetyna, czy barwniki z grupy karotenoidów, flawonoidów i antrazwiązków. Kurkumina, żółty barwnik popularnej przyprawy curry, kwercetyna żółty barwnik obecny w wielu warzywach i owocach. Natomiast juglon, obecny w orzechu włoskim, jest żółto-brązowym barwnikiem stosowanym do przyciemniania koloru skóry. Kolejną grupą barwników warunkujących kolor owoców, np. aronii, borówek czy bzu czarnego, są antocyjany. Barwniki roślinne charakteryzują się szerokim zakresem aktywności terapeutycznej, działają przeczyszczająco, przeciwdepresyjnie, antyoksydacyjnie, wzmacniają naczynia krwionośne.

REJESTRACJA: REJESTRACJA ONLINE
ZAPISY GRUPOWE: W przypadku zapisów grupowych, prosimy o kontakt nauczyciela / koordynatora szkoły: mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.