Osoba ubiegająca się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka musi posiadać kwalifikację pierwszego stopnia oraz kompetencje niezbędne do kontynuowania kształcenia na studiach drugiego stopnia na tym kierunku. Studia kierowane są do absolwentów kierunków przyporządkowanych do dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu/ dyscypliny: nauki medyczne, nauki o kulturze fizycznej, nauki o zdrowiu; dziedziny nauk rolniczych/ dyscypliny: technologia żywności i żywienia.
W przypadku absolwentów kierunków przyporządkowanych do innych dyscyplin niż ww., istnieje konieczność przystąpienia do realizacji kursu wyrównawczego, którego zakres jest opracowywany na podstawie złożonego suplementu do dyplomu.
Przyjęta koncepcja kształcenia, a co za tym idzie profil praktyczny studiów II stopnia na kierunku dietetyka jest podyktowany rozwojowemu problematyki żywności i żywienia w aspekcie społecznym, ekonomicznym oraz medycznym, co w istotny sposób wpłynęło na docenienie roli żywienia zarówno na poziomie nauk medycznych, jak i nauk o zdrowiu oraz co pozwoliło na podniesienie świadomości społecznej w odniesieniu do żywienia jako ważnego aspektu stanu zdrowia, ale także często czynnika wpływającego na zaburzenia zdrowotne. Na skutek niewłaściwego żywienia, czy nawyków żywieniowych zamiany epidemiologiczne jakie dokonały się w ostatnich latach w obrazie chorób czy też procesy społeczno –demograficzno wywołały nowe potrzeby w obszarze zdrowia publicznego, które mogą być realizowane przez absolwentów, którzy nabędą efekty uczenia określone na kierunku dietetyka.
ORGANIZACJA STUDIÓW
- Czas trwania: 2 lata
- Forma studiów:
- stacjonarna [Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku [08:00-20:15];
- niestacjonarna [Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]
- Poziom kształcenia: studia II stopnia
- Tytuł zawodowy absolwenta: magister
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
- wykład: problemowy, konserwatoryjny, z prezentacją multimedialną;
- ćwiczenia: audytoryjne, warsztatowe, laboratoryjne, specjalistyczne: analiza tekstów z dyskusją, metoda projektów, gry symulacyjne, praca w parach lub grupach, analiza zdarzeń krytycznych, analiza przypadków, dyskusja, rozwiązywanie zadań;
- seminarium dyplomowe: opracowanie pracy dyplomowej;
- studencka praktyka zawodowa: 3 miesięczna.
Miejsca odbywania zajęć:
- Kampus nr 1 Siedziba główna WSIiZ w Warszawie [ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18]: wykłady, ćwiczenia audytoryjne i ćwiczenia specjalistyczne;
- Kampus nr 2 [Al. Jerozolimskie 195a]: wykłady, ćwiczenia audytoryjne;
PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA
Podstawowym celem kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia będą konkurencyjną, a co ważne pożądaną i poszukiwaną kadrą współpracującą oraz wspierającą lekarzy w procesie leczenia chorób dietozależnych zarówna na lokalnym, krajowym, a także europejskim rynku pracy, a także samodzielną kadrą realizującą się wszystkich obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki.
Studia II stopnia na kierunku dietetyka dostarczają studentowi aktualnej wiedzy z zakresu właściwego postępowania dietetycznego i kładą nacisk na umiejętności praktyczne umożliwiające absolwentowi pracę w zespołach interdyscyplinarnych odpowiadających za profilaktyką i leczenie dietetyczne dostosowane do potrzeb żywieniowych, a dalej pozwalają na udział w planowaniu i wdrożeniu leczenia żywieniowego niezbędnego przy wielu schorzeniach.
Kształcenie na kierunku dietetyka dostarcza gruntownej wiedzy o mechanizmach i złożonych zależnościach dotyczących żywienia człowieka, surowcach i produktach spożywczych wykorzystywanych w procesie konstruowania planów żywieniowych, a co ważne pozwala wykształcić umiejętności formułowania i innowacyjnego rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów związanych z realizacją zadań zawodowych na stanowisku dietetyka, przygotowywania programów profilaktycznych, co ostatecznie przygotowuje absolwenta do podjęcia współpracy w środowisku medycznym oraz w obszarze ochrony zdrowia, a także rozpoczęcia własnej działalności zawodowej.
Absolwent studiów II stopnia na kieruku dietetyka może podjąć zatrudnienie w następujących jednostkach:
- podmioty lecznicze;
- zakłady żywienia zbiorowego otwartego (stołówkach, jadłodajniach, restauracjach, kawiarniach z własnym zapleczem gastronomicznym);
- poradnie dietetyczne;
- podmioty działające w obszarze ochrony zdrowia, w tym podmioty kontrolno-nadzorcze [np. stacje sanitarno-epidemiologiczne];
- zakłady przemysłu spożywczego;
- studia i gabinety modelowania sylwetki.
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:
- prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych tj. ludzi zdrowych jak
i chorych; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego oraz ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania;
- weryfikowanie błędów w odżywianiu i wdrażanie metod zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej;
- przeprowadzenie analizy i oceny efektów wdrożonego postępowania dietetycznego;
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
- interpretowanie wyników badań laboratoryjnych w celu zastosowania dietoterapii;
- stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- współpraca w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym;
- uczestniczenie w leczeniu żywieniowym pod nadzorem lekarza;
- edukowanie w obszarze zdrowego trybu życia.
I SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania |
Z |
1 |
2. |
Rozwój biologiczny człowieka |
E |
3 |
3. |
Fizjologia żywienia człowieka |
E |
4 |
4. |
Immunologia w dietetyce |
E |
3 |
5. |
Mierniki kondycji biologicznej człowieka |
Z |
2 |
6. |
Poradnictwo dietetyczne |
E |
4 |
7. |
PdW: Diety i trendy żywieniowe/ Diety alternatywne |
E |
4 |
8. |
PdW: Środki farmakologiczne wspomagające odchudzanie/ Środki farmakologiczne wspomagające aktywność fizyczną |
Z |
3 |
9. |
PdW: Chemia składników odżywczych/ Żywność ekologiczna |
Z |
3 |
10. |
English for Dietitians |
Z |
3 |
11. |
BHP |
Z/BO |
0 |
II SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Coaching zdrowia i żywienia |
Z |
2 |
2. |
Biostatystyka |
Z |
2 |
3. |
Biochemia wysiłku fizycznego |
Z |
4 |
4. |
Immunologia w dietetyce |
Z |
3 |
5. |
Probiotyki i mikrobiom człowieka |
Z |
2 |
6. |
Terapia nadwagi i otyłości |
E |
4 |
7. |
Żywienie sportowców |
E |
4 |
8. |
PdW: Żywienie w chorobach endokrynologicznych/ Leczenie żywieniowe w chorobach skóry |
E |
4 |
9. |
Studencka praktyka zawodowa w zakładzie żywienia zbiorowego |
Z |
5 |
III SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Podstawy prawa własności intelektualnej |
Z |
1 |
2. |
Higiena żywności i żywienia |
Z |
3 |
3. |
Alergie i nietolerancje pokarmowe |
E |
3 |
4. |
Żywienie dzieci i młodzieży |
E |
3 |
5. |
Żywienie seniorów |
E |
2 |
6. |
PdW: Leczenie żywieniowe w chorobach układu sercowo-naczyniowego/ Leczenie żywieniowe w cukrzycy |
E |
4 |
7. |
PdW: Naturalne i syntetyczne dodatki w żywności/ Dozwolone substancje dodatkowe w żywności |
Z |
3 |
8. |
Seminarium specjalistyczne: metodologia badań własnych |
Z |
3 |
9. |
Studencka praktyka zawodowa w poradni dietetycznej |
Z |
8 |
IV SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Przedsiębiorczość i organizacja poradnictwa żywieniowego |
Z |
3 |
2. |
The impact of diet on the laboratory tests findings |
Z |
1 |
3. |
The impact of physical activity on human physical and mental health |
Z |
1 |
4. |
PdW: Leczenie żywieniowe w onkologii i chirurgii/ Żywienie osób niepełnosprawnych |
E |
4 |
5. |
PdW: Zaburzenie łaknienia/ Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych |
E |
5 |
6. |
PdW: Kuchnie świata/ Tradycyjne i nowoczesne techniki kulinarne |
Z |
3 |
7. |
PdW: Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności/ Żywność genetycznie modyfikowana |
Z |
3 |
8. |
Seminarium specjalistyczne: praca dyplomowa |
Z |
8 |
9. | Studencka praktyka zawodowa w stacji sanitarno-epidemiologicznej | Z | 2 |
ABSOLWENCI WSIIZ |
POZOSTALI ABSOLWENCI |
|
CZESNE/SEMESTR: I-II | 3 400 zł | 3 600 zł |
CZESNE/SEMESTR: III - IV | 3 600 zł | 3 800 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE] |
- |
85 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE SPOZA UE] |
- |
150 zł |
OPŁATA WPISOWA [POKRYWAJĄCA KOSZT ZAKUPU ODZIEŻY OCHRONNEJ] |
- | 75 zł |
OPŁATA ZA ELS |
- |
22 zł |
DO POBRANIA
UMOWA O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI ZA STUDIA | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 2/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 27/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 28/2022 |
WYMAGANE DOKUMENTY
- wydrukowane i podpisane podanie rekrutacyjne z platformy e-dziekanat
- zdjęcie cyfrowe do wgrania w systemie e-dziekanat sekcja Dane Osobowe - wymagania: wymiary 35 x 45 mm, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu "en face" (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami [UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania Legitymacji Studenckiej]
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy [akceptowalne są tylko zaświadczenia wydane przez lekarza medycyny pracy z prawem wykonywania zawodu na terenie Rzeczpospolitej Polski]
- potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 85 zł [obywatele UE], 150 zł [obywatele spoza UE] - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
- potwierdzenie dokonania opłaty za ELS [elektroniczną legitymację studencką] w kwocie 22 zł - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
- potwierdzenie dokonania opłaty wpisowej (pokrywa koszt zakupu odzieży ochronnej) w kwocie 75 zł- absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
- kserokopia dyplomu ukończenia szkoły wyższej + suplement [oryginał lub odpis do wglądu],
ALIOR BANK 05 2490 0005 0000 4530 6050 7331
prosimy pamiętać, że po uzyskaniu wpisu na listę studentów oraz przed przystąpieniem do odbywania zajęć praktycznych i studenckich praktyk zawodowych, studenci studiów na kierunku DIETETYKA zobowiązani są poddać się obowiązkowemu badaniu na nosicielstwo Salmonella/ Shigella.
Badanie jest bezpłatne pod warunkiem posiadania statusu studenta, potwierdzonego na podstawie zaświadczenia wydanego przez Biuro Spraw Studenckich.
Orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazań (lub występowaniu czasowych, bądź trwałych ograniczeń) do wykonywania czynności określonych w programie studiów, w tym programie studenckich praktyk zawodowych, wydawane jest przez lekarza medycyny pracy lub lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, na podstawie wyników badań laboratoryjnych.
Aktualnie orzeczenie lekarskie wydane w formie zaświadczenia, jest jedynym wiążącym dokumentem, umożliwiającym Państwu udział w zajęciach praktycznych oraz studenckich praktykach zawodowych.
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | |
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE |