COVER WSIIZ b

 

CHEMIA KOSMETYCZNA

REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024r. do 25 września 2024r.

POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA KOSMETYCZNA:

  • zna kryteria doboru technik doświadczalnych i obserwacyjnych oraz rozumie istotę eksperymentu w procesach chemicznych, jak również potrafi rozpoznawać i definiować popełniane błędy;
  • w zaawansowanym stopniu zna i rozumie klasyfikację produktów kosmetycznych oraz surowców wykorzystywanych do ich produkcji, w tym również metody ich pozyskiwania, transportu i przechowywania;
  • zna formy kosmetyczne oraz rozumie zasady tworzenia i optymalizacji receptur kosmetycznych;
  • dokonuje analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie poznanych procedur analitycznych;
  • samodzielnie uzyskuje wybraną formę kosmetyku, umie zaprojektować i stworzyć środek zapachowy, produkt do pielęgnacji wybranej części ciała, kosmetyk kolorowy, w tym również opakowanie i etykietę;
  • projektując produkt kosmetyczny potrafić dostosować się zarówno do powszechnie znanych dobrych praktyk produkcyjnych, jak i zasad mających na celu ochronę środowiska;
  • ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko oraz zdrowie człowieka, i związanej z tym odpowiedzialności za projektowanie różnego rodzaju produktów kosmetycznych;
  • prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu chemika w przemyśle kosmetycznym, rozumiejąc przy tym jego społeczną rolę.

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA KOSMETYCZNA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów;
  • laboratoriach zajmujących się analizą kosmetyków;
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów kosmetycznych;
  • jednostkach badawczych;
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii kosmetyków;
  • koncernach kosmetycznych zajmujących się produkcją i dystrybucją kosmetyków i kosmeceutyków.

 

CZESNE

 

 DOTYCZY 1/2/4 RATDOTYCZY 5 RAT
OPŁATA ZA SEMESTR

I-II SEMESTR 3800 ZŁ

III-VII SEMESTR 4000 ZŁ

I-II SEMESTR 4180 ZŁ

III-VII SEMESTR 4400 ZŁ

 

 

MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT

 

Program Studiów 

 

BAZA DYDAKTYCZNA

WIRTUALNY SPACER

 

 

COVER WSIIZ b

 

CHEMIA OGÓLNA

REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024r. do 25 września 2024r.

POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA OGÓLNA:

  • zna podstawowe grupy związków chemicznych, surowców i substancji wykorzystywanych w procesie produkcji wyrobów o określonych właściwościach użytkowych oraz metody ich pozyskiwania;
  • zna zasady planowania eksperymentu chemicznego i prawidłowej weryfikacji wiarygodności uzyskanych wyników, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania komputerowego oraz pogłębionej wiedzy z zakresu analizy matematycznej;
  • ma pogłębioną wiedzę o metodach analitycznych wykorzystywanych w procesie analizy jakości i bezpieczeństwa związków chemicznych, surowców, półproduktów, jak i gotowych produktów;
  • posiada umiejętność właściwego doboru metod, technik i narzędzi  niezbędnych do wyjaśnienia procesów, przemian i reakcji chemicznych;
  • posiada umiejętność posługiwania się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów;
  • posiada umiejętność posługiwania się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów;
  • dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów;
  • potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy.

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA OGÓLNA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • zakładach przemysłu spożywczego, kosmetycznego, chemicznego i farmaceutycznego
  • przedsiębiorstwach wodno-kanalizacyjnych
  • samodzielnych laboratoria badań i analiz
  • powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych
  • instytutach badawczych

 

CZESNE

 DOTYCZY 1/2/4 RATDOTYCZY 5 RAT
OPŁATA ZA SEMESTR

I-II SEMESTR 3800 ZŁ

III-VII SEMESTR 4000 ZŁ

I-II SEMESTR 4180 ZŁ

III-VII SEMESTR 4400 ZŁ


MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT

 

Program Studiów 

 

BAZA DYDAKTYCZNA

WIRTUALNY SPACER

 

 

COVER WSIIZ b

 

DIETETYKA
ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA DO WYBORU: Dietetyka stosowana i Dietetyka kliniczna

REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024 r. do 25 września 2024r.

POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: LICENCJAT
CZAS TRWANIA: 3 LATA

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA DIETETYKA STOSOWANA:

  • zna i charakteryzuje rodzaje diet oraz rozumie konieczność ich różnicowania w zależności od założonych celów żywieniowych;
  • posiada zaawansowaną wiedzę na temat prawidłowego przebiegu diagnostyki dietetycznej, jest świadomy istoty analizy dostępnych badań diagnostycznych;
  • rozumie potrzebę aktywnego stylu życia w korelacji z różnym wiekiem klienta i/ lub stanem jego zdrowia, a ponadto zna mechanizmy funkcjonowania układów fizjologicznych człowieka w kontekście wysiłku fizycznego o różnym stopniu natężenia;
  • potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta;
  • potrafi dokonać oceny postępów wdrożenia zaleconego postępowania dietetycznego oraz wprowadzić w razie konieczności modyfikację w sposobie żywienia;
  • potrafi dobrać rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazać korzyści z dostosowania do nowych wytycznych;
  • współpracuje ze specjalistami odpowiedzialnymi za wdrożenie i nadzór nad aktywnością fizyczną klienta;
  • jest świadomy odpowiedzialności za zdrowie i bezpieczeństwo swoich klientów.

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA DIETETYKA KLINICZNA:

  • zna i charakteryzuje rodzaje diet leczniczych, wspomagających leczenie chorób przewlekłych;
  • ma wiedzę dotyczącą ryzyka interakcji leków z innymi lekami, pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami;
  • zna zasady tworzenia programów profilaktycznych mających na celu profilaktykę i leczenie dietetyczne wybranych chorób;
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny diagnozowanej osoby;
  • wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układ regulacji stabilnej; interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
  • potrafi wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych;
  • wykazuje odpowiedzialność za zdrowie i kondycję psychofizyczną klienta;
  • współpracuje z personelem medycznym odpowiedzialnym za przywrócenie zdrowia i dobrej kondycji pacjenta w zakresie wykluczenia ryzyka niedożywienia klinicznego.

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
  • organizacjach konsumenckich
  • placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
  • szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela)

 

CZESNE

 DOTYCZY 1/2/4 RATDOTYCZY 5 RAT
OPŁATA ZA SEMESTR

I-VI SEMESTR 3600 ZŁ

 

I-VI SEMESTR 3960 ZŁ

 

 


MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT

 

Program Studiów 

 

BAZA DYDAKTYCZNA

WIRTUALNY SPACER

 

 
 

COVER WSIIZ b

 

CHEMIA ŻYWNOŚCI
ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA: Jakość i bezpieczeństwo żywności

REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024r. do 25 września 2024r.

POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI:

  • zna i charakteryzuje pojęcia z zakresu współczesnej toksykologii oraz metody analizy toksykologicznej żywności;
  • definiuje, opisuje i analizuje kierunki przemian oraz interakcje pomiędzy składnikami żywności zachodzące pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności;
  • zna metody i techniki oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych, uwzględniając przy tym wszystkie przygotowanie prób do analizy;
  • dokonuje analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie procedur analitycznych;
  • posługuje się aparaturą wykorzystywaną w procesach technologicznych i laboratoryjnych w przemyśle spożywczym, potrafiąc przy tym przygotować raporty z zakresu utrzymania urządzeń i systemów technicznych;
  • przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz interakcji i przemian składników żywności na jej jakość, trwałość i bezpieczeństwo podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania;
  • ma świadomość istoty i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko oraz zdrowie człowieka, i związanej z tym odpowiedzialności za bezpieczeństwo dostępnych produktów spożywczych;
  • prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu chemika w branży spożywczej, rozumiejąc przy tym jego społeczną rolę.

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych
  • jednostkach badawczych
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności
  • koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności
  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów

 

CZESNE

 DOTYCZY 1/2/4 RATDOTYCZY 5 RAT
OPŁATA ZA SEMESTR

I-II SEMESTR 3800 ZŁ

III-VII SEMESTR 4000 ZŁ

I-II SEMESTR 4180 ZŁ

III-VII SEMESTR 4400 ZŁ


MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT

 

Program Studiów 

 

BAZA DYDAKTYCZNA

WIRTUALNY SPACER

 

 

COVER WSIIZ b

 

INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA
ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA DO WYBORU: Bezpieczeństwo produktu kosmetycznego i Bezpieczeństwo żywności.

REKRUTACJA na semestr zimowy 2024/2025 trwa od 15 marca 2024 r. do 25 września  2024r.

POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU

ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY OBU ŚCIEŻEK KSZTAŁCENIA]:

  • rozumie znaczenie pojęć właściwych dla zdrowia, w tym zagadnień dotyczących promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, a także wyjaśnia ich znaczenie dla prawidłowej komunikacji z otoczeniem społeczno-gospodarczym i interesariuszami wewnętrznymi;
  • ma wiedzę o zasadach zarządzania organizacjami systemu zdrowia publicznego, w tym również zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, ryzykiem, jak i informacją medyczną;
  • ma wiedzę o zasadach prawidłowej komunikacji, w tym również o możliwościach wykorzystania w tym procesie różnych rozwiązań informatycznych i innych form przekazu;
  • potrafi ocenić ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów o określonych właściwościach użytkowych;
  • potrafi zaplanować i zainicjować działania w zakresie promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej i ochrony zdrowia w zakładach produkujących produkty o pożądanych właściwościach użytkowych oraz w podmiotach z nimi współpracującymi;
  • posiada umiejętności pożądane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego w zakresie planowania kampanii społecznych o tematyce właściwej dla studiowanego kierunku;
  • posiada umiejętność zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, jak i bezpieczeństwem informacji medycznej;
  • opracowuje dane epidemiologiczne analizując przebieg obserwowanych zjawisk, wykorzystując do tego celu niezbędne narzędzia do analizy statystycznej.

 

ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI]:

  • rozumie znaczenie zmysłów w ocenie sensorycznej i organoleptycznej jakości surowców i substancji wykorzystywanych w procesie produkcji, jak również gotowych produktów spożywczych,
  • zna wymagania w zakresie znakowania produktów spożywczych;
  • zna zasady zarządzania procesami i jakością na wszystkich etapach produkcji, dystrybucji i prowadzonych badań w przedsiębiorstwach produkcyjnych;
  • dokonuje analizy ilościowej i jakościowej surowców/ substancji, półproduktów, gotowych produktów spożywczych przy zastosowaniu znanych mu procedur analitycznych;
  • przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjalnie występujących interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania, na jakość, trwałość i bezpieczeństwo produktu spożywczego;
  • ma świadomości znaczenia i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływ na środowisko oraz zdrowie człowieka.

 

ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU KOSMETYCZNEGO]:

  • ma zaawansowaną wiedzę o metodach analitycznych wykorzystywanych w procesie analizy jakości i bezpieczeństwa surowców, półproduktów, jak i gotowych produktów kosmetycznych;
  • ma wiedzę w zakresie tworzenia koncepcji oraz produkcji produktów kosmetycznych;
  • ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu technologii i inżynierii chemicznej właściwej dla poszczególnych gałęzi przemysłu;
  • posiada umiejętność posługiwania się aparaturą laboratoryjną, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów kosmetycznych;
  • posiada umiejętność pracy z przepisami i normami polskimi oraz międzynarodowymi, odnoszącymi się do produkcji i dystrybucji produktów kosmetycznych, w celu dbania o ich jakość i bezpieczeństwo;
  • jest przygotowany do rozwijania dorobku zawodowego i zasad etyki zawodowej, uzależniając przy tym swoje działania od zmieniających się warunków społeczno-gospodarczych.

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • podmiotach leczniczych
  • podmiotach administracji samorządowej i państwowej wykonujących zadania z zakresu zdrowia publicznego
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych
  • laboratoriach kontroli jakości i badania bezpieczeństwa produktów kosmetycznych/ produktów żywności
  • laboratoriach analitycznych
  • podmiotach produkujących żywność, kosmetyki, w tym również produkty FMCG

 

CZESNE

 DOTYCZY 1/2/4 RATDOTYCZY 5 RAT
OPŁATA ZA SEMESTR

I-VII SEMESTR 3600 ZŁ

I-VII SEMESTR 3960 ZŁ

 

MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT

 

Program Studiów 

 

BAZA DYDAKTYCZNA

WIRTUALNY SPACER