SŁOWA KLUCZOWE - II etap konkursu
Uczestnicy zakwalifikowani do II etapu mają za zadanie przygotować poster naukowy z zakresu biologii i chemii na temat wybranego zmysłu i do dnia 01.06.2022 r. przesłać prace na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W temacie maila prosimy wpisać: Poster – II etap konkursu „Czuję chemię”
SŁOWA KLUCZOWE
Zmysł dotykudotyk, skóra, nabłonek, receptor, emocje, chemoreceptory, termoreceptory, mechanoreceptory, TRPV, ból, świąd, sensoryka, kosmetyki, żywność, receptura, analiza, ocena, ewaluacja, akceptacja, gnozje, emolienty.
Zmysł węchu
zmysł chemiczny, węch, narząd węchu, próg wyczuwania, próg rozpoznania, sensoryka, substancja zapachowa, grupa osmoforowa, lotność, opuszka węchowa, nabłonek węchowy, komórka dwubiegunowa, teoria klucza i zamka, natura dualna, nagroda Nobla, anosmia, hyposmia, hyperosmia, receptory, zmysł skojarzeniowy.
Zmysł smaku
kubki smakowe, brodawki smakowe, komórki receptorowe, receptory smakowe, białka receptorowe, smak słodki, smak słony, smak gorzki, smak umami, smak kwaśny, ageuzja, próg wrażliwości na smak, percepcja smaku, powstawanie smaku( transdukcja sygnałów smakowych), zaburzenie smaków.
Zmysł wzroku
oczy, czopki, pręciki, promienie świetlne, przemiana energii świetlnej, światło fala elektromagnetyczna, światło widzialne, zjawisko Purkinjego, widzenie fotopowe, widzenie skotopowe, pompa sodowo-potasowa, rodopsyna, porfirynopsyna, jodopsyna, cyjanopsyna, właściwości widzenia.
Zmysł słuchu
kostki słuchowe, ucho zewnętrzne, ucho środkowe, ucho wewnętrzne, przewód słuchowy zewnętrzny, ślimak, błędnik, infradźwięki, ultradźwięki, niedosłuch, zmysł równowagi, zmysł słuchu, częstotliwość dźwięku, natężenie dźwięku, próg słyszalności, próg bólu, uszkodzenie słuchu, decybele.
CHEMIZM WIDZENIA - (ZMYSŁ WIDZENIA)
CO I DLACZEGO NAM SMAKUJE? – (ZMYSŁ SMAKU)
CHEMIA W ŚWIECIE ZAPACHÓW (ZMYSŁ WĘCHU)
CHEMIA I PSYCHOFIZJOLOGIA DOTYKU, CZYLI O TYM JAK POWSTAJĄ PRZYJEMNE I NIEPRZYJEMNE DOZNANIA (ZMYSŁ DOTYKU)
PO CO NAM KOSTKI SŁUCHOWE (ZMYSŁ SŁUCHU)
O KONKURSIE
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół średnich z terenu całej Polski.
Celem konkursu jest rozwój wiedzy z zakresu chemii i biologii wśród uczniów szkół średnich oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.
W ramach konkursu uczniowie będą zdobywali wiedzę pozwalającą dostrzegać związki funkcjonalne pomiędzy chemią a biologią. Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.
Udział w konkursie jest bezpłatny.
WYNIKI - I ETAP KONKURSU [ TEST WIEDZY ONLINE]
Lista Uczestników zakwalifikowanych do finału konkursu
WYNIKI - II ETAP KONKURSU (SESJA POSTEROWA)
Lista Uczestników zakwalifikowanych do prezentacji on- line
WYNIKI - III ETAP KONKURSU (PREZENTACJA ON-LINE)
Zwycięzcy konkursu „Czuję Chemię!
Maria Filipek 1 miejsce - Praca
Amelia Urbańska 2 miejsce - Praca
Paulina Borek 3 miejsce - Praca
Z dumą prezentujemy postery naukowe naszych trzech Laureatek. Dziękujemy za kreatywność i wkład pracy. Liczymy, że spotkamy się ponownie, przy okazji naszych kolejnych inicjatyw edukacyjnych
NAGRODY
Dla zwycięzców organizatorzy zapewniają atrakcyjne nagrody:
I miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna o wartości 1500 zł dla szkoły
II miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 1000 zł dla szkoły
III miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 500 zł dla szkoły
ORGANIZATOR
Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
(ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366)
Osobą do kontaktu jest Sebastian Janulewicz (Dział Rekrutacji i Promocji) – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
PARTNERZY I PATRONI KONKURSU
PATRONAT HONOROWY:
PARTNERZY:
|
|
PATRONI MEDIALNI
|
|
|
|
|
|
Organizator wraz z Partnerami Konkursu przygotowali dla Uczestników szereg spotkań przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, dobrowolny i nieobowiązkowy. Nie wpływa formalnie na udział w Konkursie.
Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.
HARMONOGRAM SPOTKAŃ PRZYGOTOWUJĄCYCH
22.03.2022 | 10:00 | Chemizm widzenia (zmysł wzroku) | OBEJRZYJ |
29.03.2022 | 10:00 | Co i dlaczego nam smakuje? (zmysł smaku) | OBEJRZYJ |
08.04.2022 | 10:00 | Chemia i psychofizjologia dotyku czyli o tym jak powstają przyjemne i nieprzyjemne doznania (zmysł dotyku) | OBEJRZYJ |
12.04.2022 | 10:00 | Chemia w świecie zapachów (zmysł węchu) | OBEJRZYJ |
22.04.2022 | 10:00 | Po co nam kostki słuchowe? (zmysł słuchu) | OBEJRZYJ |
Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany tematu lub terminu Spotkania, jeśli zmiana ta będzie podyktowana okolicznościami na które, Organizator nie miał wpływu.