Zmysł dotyku
Zmysł dotyku,dotyk, skóra, nabłonek, receptor, emocje, chemoreceptory, termoreceptory, mechanoreceptory, TRPV, ból, świąd, sensoryka, kosmetyki, żywność, receptura, analiza, ocena, ewaluacja, akceptacja, gnozje, emolienty.

Zmysł węchu
zmysł chemiczny, węch, narząd węchu, próg wyczuwania, próg rozpoznania, sensoryka, substancja zapachowa, grupa osmoforowa, lotność, opuszka węchowa, nabłonek węchowy, komórka dwubiegunowa, teoria klucza i zamka, natura dualna, nagroda Nobla, anosmia, hyposmia, hyperosmia, receptory, zmysł skojarzeniowy.

Zmysł smaku
kubki smakowe, brodawki smakowe, komórki receptorowe, receptory smakowe, białka receptorowe, smak słodki, smak słony, smak gorzki, smak umami, smak kwaśny, ageuzja, próg wrażliwości na smak, percepcja smaku, powstawanie smaku( transdukcja sygnałów smakowych), zaburzenie smaków.

Zmysł wzroku
oczy, czopki, pręciki, promienie świetlne, przemiana energii świetlnej, światło fala elektromagnetyczna, światło widzialne, zjawisko Purkinjego, widzenie fotopowe, widzenie skotopowe, pompa sodowo-potasowa, rodopsyna, porfirynopsyna, jodopsyna, cyjanopsyna, właściwości widzenia.

Zmysł słuchu
kostki słuchowe, ucho zewnętrzne, ucho środkowe, ucho wewnętrzne, przewód słuchowy zewnętrzny, ślimak, błędnik, infradźwięki, ultradźwięki, niedosłuch, zmysł równowagi, zmysł słuchu, częstotliwość dźwięku, natężenie dźwięku, próg słyszalności, próg bólu, uszkodzenie słuchu, decybele.

O KONKURSIE

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych z terenu całej Polski.

Celem konkursu jest rozwój wiedzy z zakresu chemii i biologii  wśród uczniów szkół ponadpodstawowych oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.

W ramach konkursu uczniowie będą zdobywali wiedzę pozwalającą dostrzegać związki funkcjonalne pomiędzy chemią a biologią. Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.

Udział w konkursie jest bezpłatny.

 Zapraszamy do obejrzenia zaproszenia do udziału w konkursie,
wystosowanego przez Pana dr n. chem. Sebastiana Grzyba,
Rektora WSIiZ”

 

ETAPY KONKURSOWE

I
ETAP

 TEST WIEDZY ONLINE
(wszyscy zakwalifikowani do Konkursu Uczestnicy)

15.05.2023, 10:00
(60 min.)

ONLINE
[NA PLATFORMIE
Click Meeting]

II
ETAP

FINAŁOWY – CZĘŚĆ POSTEROWA
(20 Uczestników z najwyższym wynikiem testu)

02.06.2023
(termin nadesłania posterów - 20 Uczestników z najlepszym wynikiem testu)

12.06.2023, od 10:00
termin prezentacji posterów
(5 najlepszych posterów)

ONLINE
[NA PLATFORMIE
Click Meeting]

 Uwaga! Daty mogą ulec zmianie

 WYNIKI I ETAPU

 

Lista rankingowa uczestników zakwalifikownaych do II etapu Konkursu.

Zobacz listę

FINALIŚCI KONKURSU

Przedstawiamy listę finalistów konkursu:

Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale!

Lista finalistów

 

ZWYCIĘZCY KONKURSU

 

Miejsce

Imię i Nzawisko

Szkoła

Zwyciezkie postery

1

Natalia Połeć

I Liceum Ogólnokształcące im. M. Kopernika w Będzinie

Pobierz

2

Marta Koźmińczuk

IV Liceum Ogólnokształcące im. Henryka Sienkiewicza w Częstochowie

Pobierz

3

Katarzyna Świtała

Liceum Ogólnokształcące Sto w Pile

Pobierz

 

ZGŁOSZENIA I REGULAMIN

 

PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ DO KONKURSU TRWA NAJPÓŹNIEJ DO DNIA 17.03.2023

 

ZGŁOSZEŃ UCZESTNIKÓW DO KONKURSU DOKONUJE KOORDYNATOR SZKOŁY PO UZYSKANIU ZGODY OD RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO LUB UCZNIA PEŁNOLETNIEGO

NA KOMPLETNE ZGŁOSZENIE SKŁADAJĄ SIĘ:

  1. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY ONLINE wypełniony przez Koordynatora Szkoły
  2. ZAŁĄCZNIK 1a lub 1b złożony w oryginale do Organizatora
  3. ZAŁĄCZNIK 2 złożony w oryginale do Organizatora


ZAPISY ZAMKNIĘTE

Regulamin konkursu do pobrania >TUTAJ<

Załącznik nr 1a - Oświadczenie Rodzica/Opiekuna (Uczestnicy niepełnoletni) >TUTAJ<

Załącznik nr 1b - Oświadczenie Uczestnika (Uczestnicy Pełnoletni) >TUTAJ<

Załącznik nr 2 - Formularz zgłoszeniowy Koordynatora >TUTAJ<

Załącznik nr 3 - Wytyczne dotyczące wykonania posteru >TUTAJ<

Plakat konkursu do pobrania >TUTAJ< 

Dokumenty należy dostarczyć osobiście lub przekazać za pośrednictwem poczty tradycyjnej do siedziby Organizatora:
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia Biuro Marketingu ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 18, 02-366 Warszawa,
lub podpisane i zeskanowane dokumenty w formacie PDF przesłać mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 Z jednej szkoły ponadpodstawowej może zostać zgłoszonych maksymalnie 30 Uczestników.
W przypadku chęci zgłoszenia większej ilości Uczestników, prosimy o kontakt pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Każdy przypadek będzie rozpatrywany indywidualnie przez Organizatora Konkursu.

 

SPOTKANIA PRZYGOTOWUJĄCE
[online]

Chemizm smaku (zmysł smaku) – 28.03.2023 r. (godz. 14:00),

Chemizm słuchu (zmysł słuchu) – 04.04. 2023 r. (godz. 10:00),

Chemizm dotyku (zmysł dotyku) – 14.04.2023 r. (godz.: 10:00),

Chemizm widzenia (zmysł wzroku) – 18.04.2023 r. (godz. 10:00),

Chemia powonienia (zmysł węchu) – 25.04.2023 r. (godz.: 10:00)

 

JURY KONKURSOWE

Zadaniem Jury jest troska o zapewnienie prawidłowego przebiegu konkursu pod względem merytorycznym i organizacyjnym.

P. dr n. med. Inż. Katarzyna Pytkowska, prof. WSIIZ- Przewodnicząca Jury

P. mgr inż. Joanna Grzyb - Członek Jury

P. dr n. biol. Szymon Kubala - Członek Jury

P. dr hab. n. med. Dorota Sulejczak, prof. IMDiK PAN - Członek Jury

P. dr Agnieszka Chojnacka - Członek Jury

P. mgr Agata Rączyńska, Przedstawiciel Partnera Strategicznego - Członek Jury

P. mgr inż. Katarzyna Zgieb, Przedstawiciel Partnera Strategicznego - Członek Jury

P. mgr inż. Agata Lisowska , Przedstawiciel Partnera Strategicznego - Członek Jury

Akt powołania Jury

 

NAGRODY

Dla zwycięzców organizatorzy zapewniają atrakcyjne nagrody:

I miejsce −  nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna o wartości 2000 zł dla szkoły

II miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 1500 zł dla szkoły

III miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 1000 zł dla szkoły

 

ORGANIZATOR

Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
(ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366)
Osobą do kontaktu jest Eryk Chodowski (Biuro Marketingu) – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

PARTNERZY I PATRONI KONKURSU

PARTNER STRATEGICZNY

PATRON HONOROWY

 

Konkurs „Czuję Chemię 2. Edycja” został objęty Patronatem Honorowym przez Mazowieckiego Kuratora Oświaty. Patronat Honorowy nie oznacza wpisania tego przedsięwzięcia w wykaz zawodów wiedzy, artystycznych i sportowych, organizowanych przez Kuratora Oświaty, które mogą być wymienione na świadectwie ukończenia szkoły

Czytaj więcej

 

PATRONI MEDALNI

 

Organizator wraz z Partnerami Konkursu przygotowali dla Uczestników szereg spotkań przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, dobrowolny i nieobowiązkowy. Nie wpływa formalnie na udział w Konkursie.

Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.

 

HARMONOGRAM SPOTKAŃ PRZYGOTOWUJĄCYCH

Chemizm smaku (zmysł smaku) mgr Joanna Grzyb 28.03.2023 r. godz.: 14:00  Obejrzyj  
Chemizm dotyku (zmysł dotyku) prof. WSIIZ dr Katarzyna Pytkowska 14.04.2023 r. godz.: 10:00  Obejrzyj
Prezentacja
Chemizm widzenia (zmysł wzroku) dr Szymon Kubala 18.04.2023 r. godz.: 10:00 Obejrzyj Prezentacja
Chemizm słuchu (zmysł słuchu) dr hab. Dorota Sulejczak 21.04. 2023 r. godz.: 11:00  Obejrzyj Prezentacja
Chemia powonienia (zmysł węchu) dr Agnieszka Chojnacka 25.04.2023 r. godz.: 10:00 Obejrzyj Prezentacja

 


Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany tematu lub terminu Spotkania, jeśli zmiana ta będzie podyktowana okolicznościami na które, Organizator nie miał wpływu.